Hiçbirimizin duymak istemediği özgüvenimizi örseleyen sevimsiz bir kelimedir başarısızlık… Daima olumsuzluk izlenimi yaratır. Öyle ki başkalarının dahi sizin adınıza önyargılı olumsuz tutum sergilemesine neden olur. Hatta hiç çekinmeden üzerinize yapıştırırlar bu kelimeyi… Hele ki bir de öz eleştiri yapıp, cesaret gösterip itiraf ederseniz “Başarısızım diye” O zaman vay halinize… Yapışıp kalır üzerinize… Ancak az da olsa bardağın dolu tarafına bakmak bu korkulu rüyadan biraz olsun uyandırabilir bizi... Duygusal motive edici birkaç tutum değişikliği ile kısmen bir ön toparlanma yaşayabiliriz. Yetersiz kalacaktır… Yine de başarısızlık problemini bertaraf etmek yani problemli işi çözmek gerekir. Aksi halde moralin ötesine geçemeyiz ve ilerleyemeyiz.
Öncelikle başarısızlık durumunu başarısızlık olarak değil de ortada bir problem var. Denedim çözemedim. Tekrar deneyeceğim cümlesiyle yeniden tanımlamak gerekir. Bunu yaptığımız an en kötüsünü yaşadığımızı hatırlar daha kötüsüne alışabilirim korkusuzluğunu elde ederiz. Korkusuzluk: Cesur, güçlü, yaratıcı, risk alan deneme isteği ile dolu akılcı bir yapıya dönüşecektir.
O halde başarısızlığı kabul etmeyip çözülmesi gereken problemi kabul etmemizle birlikte yeni bir stratejiye ihtiyacımız olduğu bilinciyle işe başlayabiliriz. Pekiyi problem nedir? Varmak istediğimiz amacın engellenmesidir. Problemler basit, karmaşık, uzun ve kısa vadeli olabilir. Buna göre çözüm yolları da farklılıklar göstererek şekillenmelidir. Engeli ortadan kaldırırsak çözümde gelecektir akıl yürütmesi ile zihnimize olumlu tutum değişikliği mesajını gönderebiliriz. Bunu ulaşacağımızı bilmemiz bizi rahatlatacak daha da korkusuzlaştıracaktır. Korkusuzluk bilincine eriştiğimizde artık dört aşamadan oluşan stratejimizi uygulayabilir hale gelmişiz demektir.
1.Aşama: Problemi tanımlama
Mevcut durum gerçeği ve satışa neden olan engeller belirlenir.
2.Aşama: Üretme ve deneme
Çözüm seçenekleri iş terminleriyle birlikte ele alınır…Ve denemeye başlanır. Deneme anlayışı satışı geliştirme ve satışı kapatmaya yönelik olmalıdır.
3.Aşama: Uzaklaşma
Denemeye rağmen satış kapatılamıyorsa, müşteri kazancı yoksa… Bir süre o işten uzaklaşılır. Başka müşteriler, başka işler, başka araştırmalara yönelmek sağlıklı düşünce sistemini yeniden inşa etmek için gereklidir.
4.Aşama: Değerlendirme ve tekrar deneme
Artık problemi sağlıklı düşünce sistemiyle yeniden ele alabiliriz. Yeni çözüm yolları, yardımlar ve diğer seçenekler tekrar değerlendirilir… Ve tekrar denenir. Satış kapanışına kadar bu süreç devam etmelidir. Aksi de olabilir ama satış gerçekleşirse çözüm odaklı korkusuzluğunuza bir düğüm daha atmışsınızdır.
Değerli satışçılar satırlara aşina oldukça çözüme de ulaşmak kolaylaşıyor. Başarısızlık durumunu başarısızlık olarak değil de ortada bir problem var. Denedim çözemedim. Tekrar deneyeceğim cümlesiyle yeniden tanımlamış olmamız bize rasyonel bir çözüm sunuyor ve yazı başlığındaki tezimizi güçlendiriyor.
Satışta başarısızlık yoktur. Denemeyi bırakmamak vardır.
Ali Kayacan
Ali KAYACAN © 2017 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgilendirme |