10.01.2017
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Betimsel Bir Bakış Açısı ile Satış Rakamları

Dinlendirici aynı zamanda  motive edici bir uğraş olarak gördüğüm yazma sanatı ve yazı

denemelerimle  senelerdir ilgilenmekteyim. Yazı yazmayı farklı kılan unsurların en başında yazının teması ve başlığı geldiğini düşünüyorum. Ancak ona paha biçilmez en büyük değeri vereninde betimleme tekniği olduğu aşikâr görünüyor…

 

Bu teknik bana kalırsa yazarın en güçlü silahı durumunda, zira kurguya soluk veren, onu harekete geçiren yaratıcı güç verici bir yapısı var. Bu gücü benimsediğimde yazı yazmanın benim için ne kadar eşsiz bir ayrıcalık olduğunu  fark etmiştim. O farkındalık sürecinde her zaman artarak geliştirmem gerektiğine inandığım betimlemenin  paragrafa ayrı bir güzellik sağladığını ve hatta  bir tasarım sihirbazı olduğuna da gördüm.

 

Aslında tasvirin sihirbazlık gücünün tamamen kalemi kullanan zat ile ilgili olduğunu bilmeme rağmen  ilham durumunu sağlayan ruh hali yüksek hafıza kapasitesi, nefessiz derinlere dalma ve hızla çıkıp etrafı kolaçan etme, müthiş bir gözlem yeteneği de bu işin kolaylaştırıcı unsurları arasında yer almaktadır. Bu saydıklarım özellikle ruh hali ve ilham durumu her zaman  elde edebileceğimiz bir ayrıcalık olamamaktadır. Böyle durumlarda kendinize tasvir konusunda özel bir metot geliştirmenizde kaçınılmaz bir gerekliliktir.

 

Yazı yazmayı seviyor ve bu işi doğru yapmak istiyorsanız metotlara inanmalı ve onları geliştirmelisiniz. Zaman içerisinde geliştirdiğim betimleme tekniğini eminim ki konu ile ilgili olanlar benzer yöntemlerle uyguluyorlardır. Yaptığım uygulama zihnimde canlandırdığım soyut yada  somut durumu kağıt üzerine resimlemekle başlıyor. Kısacası hayal, kağıt, kalem ve çizim... Gerekiyorsa ki  çoğu kez gerekiyor. Kuru boya kalemleri ile çizim haline getirdiğim nesne, özne, olgu,olay,eşya gibi durum neyi gerektiriyorsa o öğeleri renklendiriyorum.

 

Özetle "Yaptığım resmi boyuyorum " ifadesi  en yalın açıklama olsa gerek...Ve artık ona bakarak tanımlayabileceğim bir halin tablosunu betimlemek daha da kolaylaşıyor. Böylece zamanla yarıştığım anlarda ne ruh haline ne de ilham perilerine ihtiyaç duyuyorum. Hele ki bulunduğun atmosferde canlı örneklerim varsa doğrusu  tasvirin güzelliğine doyulmuyor. Buraya kadar her şey bir edebiyattı.

 

Oysa yazı denemesinin başlığı çok farklı, satış yönetimi ve satışı ilgilendiriyor. Yazının teması betimleme ve tasvirde  bakarak yazmak metodu olduğunu söyleyebiliriz. Satış rakamlarını da sadece birer nümerik ifade olarak görmek satışı yönetenleri ve satışçıları hataya sürükler. Kâğıdı kalemi aldığınızda düşünmeli ve çizdiğiniz tablonun hikâyesini yazmalısınız. Satış hikayeniz  haftalık, aylık, dönemsel, yıllık olabilir. Her periyotta artışlar, azalışlar gözlemlenmelidir. Bu inişler çıkışlar eğilim olarak değerlendirilmeli görsel çizimlerle grafiklerle desteklenip istatistik disiplininden faydalanılmalıdır.

 

Rakip pazar payları, pazar potansiyelleri, büyümeler, küçülmeler, çan eğrileri, aritmetik ortalamalar gibi bir çok kriter bu satış hikayesinin pasajlarında  yer almalıdır. Bu rakamlara yüklediğiniz anlamlarla satış tahminleri yapabilmeliyiz. Kapanışları öngörebilme becerisine sahip olmak satışçının en değerli yetkinliği olmalıdır. Buraya kadar yazdım çizdim ancak her zaman söylediğimi şimdi de ifade etmekten kendimi alamıyorum.

 

Satış yönetiminin başarısı satışta betimsel bir bakış açısı ile rakamlara anlamlar yüklemekten geçer. Ancak konuya gereğinden fazla zorluk imajı katmak hiçbir zaman işimize yaramaz. Benim için satış rakamları dört işlem ve onu yorumlamaktan öteye gidemez… Önemli olan iyi yorumlamak ve süreci harekete geçirmektir.Betimsel bir bakış açısı ile satış rakamları konulu  yazılı bir film  izlediniz.

 

Umarım beğenmişsinizdir.

 

Ali Kayacan.




Bu Yazıyı Paylaşın:



Diğer Yazılarım


Ali KAYACAN © 2017
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgilendirme

cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry